Hygiëne-inspecties: Betrekken van de Werkvloer voor Optimaal Resultaat

Gepubliceerd op 21 januari 2024 om 15:10

In mijn dagelijkse werk in de voedingsmiddelenindustrie valt het me regelmatig op dat periodieke hygiëne-inspecties worden uitgevoerd door de QA-afdeling, gevolgd door een lijst met verbeterpunten. Hoewel dit proces effectief kan zijn, rijst de vraag: wat als we de dynamiek omkeren en de medewerkers op de werkvloer actief betrekken bij deze inspecties? Mijn ervaring leert dat dit niet alleen de betrokkenheid vergroot, maar ook leidt tot waardevolle inzichten en gezamenlijke verbeteringen.

 

Praktijkervaring

Het actief betrekken van medewerkers op de werkvloer bij het hygiëne-inspectieproces creëert een waardevolle dialoog. Hierbij kijken we niet alleen naar mogelijke risico’s vanuit kwaliteitsoogpunt, maar delen we ook praktijkervaringen en leren we van elkaar tijdens de rondgang.


Grenzen en normen

Het is uiteraard belangrijk om te erkennen dat de QA-afdeling een cruciale rol speelt in het handhaven van strikte hygiëne- en voedselveiligheidsnormen. Het aangeven van grenzen is essentieel, vooral wanneer de voedselveiligheid in het geding is. Soms is een duidelijke richtlijn nodig om risico's te minimaliseren en de kwaliteit te waarborgen.


Echter, mijn overtuiging is dat dit niet uitsluitend als eenrichtingsverkeer hoeft plaats te vinden. Door samen te werken en te overleggen, leggen we een basis voor een gezonde bedrijfscultuur. Dit bevordert niet alleen een proactieve benadering van hygiëne, maar ook een omgeving waarin alle teamleden zich gehoord voelen en bijdragen aan het succes van het bedrijf.

 

Teamwork

Door samen te werken ontstaat een sfeer van open communicatie en collectief leren. Hierdoor kunnen medewerkers vanaf de werkvloer hun ervaringen delen en gezamenlijk streven naar verbeteringen. Deze benadering creëert een cultuur waarin zowel efficiëntie als teambetrokkenheid aan bod komen. Het zou toch zonde zijn om de praktijk kennis die aanwezig is niet te benutten bij het uitvoeren van hygiëne-inspecties.

 

Kwaliteit maak je tenslotte samen!

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.