De Kracht van het Niet Weten

Gepubliceerd op 10 februari 2024 om 14:52

 

Als QA-medewerkers worden we vaak geprezen voor onze expertise en ons vermogen om problemen op te lossen. We worden getraind om alles te weten over ons vakgebied, zoals voedselveiligheid, en om oplossingen te bieden voor allerlei situaties. Maar wat als ik je vertel dat er juist kracht schuilt in het accepteren dat we het soms niet weten?

 

De Macht van Verwachtingen 

Het begint al op school, waar kinderen complimenten en waardering krijgen wanneer ze hoge cijfers op hun rapport laten zien. Op zichzelf is hier niets mis mee. Echter, deze praktijk kan bij sommige kinderen een mindset ontwikkelen waarbij ze geloven dat waardering alleen komt wanneer ze hoge cijfers halen. Dit kan leiden tot het idee dat een onvoldoende halen betekent dat ze zwak zijn of tekortschieten.

Ik herinner me een periode in mijn werk als QA Consultant waarin ik dezelfde gedachtegang vasthield. Ik legde de lat voor mezelf te hoog omdat ik dacht dat ik alles moest weten; immers, ik werd ingehuurd om problemen op te lossen. Deze druk om alles te weten veroorzaakte veel stress en maakte het moeilijk om eerlijk toe te geven wanneer ik iets niet wist.

 

Weerstand en de Verleiding van Het Weten

Als QA-medewerkers worden we regelmatig geconfronteerd met uitdagingen en ook weerstand, vooral wanneer veranderingen of nieuwe werkwijzen worden doorgevoerd. Het is verleidelijk om vast te houden aan onze kennis en ervaring. We geven  daarmee het signaal dat wij het beter weten en dat onze QA oplossingen de beste zijn. En daarbij is het niet relevant of je wel of geen gelijk hebt, daar gaat het niet om. De realiteit is dat er blijkbaar weerstand is en dat de boodschap niet overkomt. Maar wat als we deze weerstand benaderen vanuit het perspectief van het niet weten?

 

De Kracht van Het Niet Weten in Actie

Het is een uitdaging om de bekende weg van het blijven uitleggen en overtuigen te verlaten. In plaats daarvan kunnen we de kracht van het niet weten omarmen. Laten we de nieuwe werkwijze even vergeten en accepteren dat we niet alle antwoorden hebben om de gewenste verandering succesvol te realiseren. Laten we met oprechte interesse en nieuwsgierigheid in gesprek gaan met de medewerkers die weerstand hebben of niet meewerken.

Door te erkennen dat we niet alle antwoorden hebben, creëren we ruimte voor open dialoog en samenwerking. We tonen dat we bereid zijn te luisteren en te leren van anderen. Dit kan leiden tot een dieper begrip van de uitdagingen en behoeften van de medewerkers, waardoor we effectievere oplossingen kunnen vinden die breed worden gedragen.

 

Het Accepteren van Verschillende Benaderingen

Het kan zijn dat sommige mensen het idee van het niet weten als zweverig of zwak beschouwen. Ze vinden het misschien moeilijk om hun kennis even opzij te zetten en open te staan voor nieuwe perspectieven. En dat is oké. Het is belangrijk om te erkennen dat er verschillende benaderingen zijn en dat er ruimte is voor diversiteit in denken en handelen.

 

Kracht in Diversiteit

Voor degenen die doorgaan met hun strijd om de boodschap met power over te brengen, is er ook waarde in hun benadering. Het is niet per se verkeerd om vast te houden aan kennis en ervaring en krachtig te zijn in je overtuigingen. Deze krachtige benadering kan effectief zijn in bepaalde situaties en kan leiden tot snelle besluitvorming en actie.

 

Balans Vinden

Wat belangrijk is, is het vinden van een balans tussen het vasthouden aan kennis en het openstaan voor nieuwe ideeën en perspectieven. Het is niet zwak om toe te geven dat je iets niet weet; het getuigt juist van moed en bescheidenheid. Tegelijkertijd is het ook waardevol om vastberaden en krachtig te zijn in je overtuigingen, zolang je ook open staat voor het leren van anderen.

 

Tot slot

In een wereld waarin kennis vaak wordt geprezen en onzekerheid wordt vermeden, is het in mijn overtuiging belangrijk om te erkennen dat er kracht schuilt in het niet weten. Het accepteren van onze beperkingen en het openstaan voor nieuwe perspectieven kan leiden tot effectievere samenwerking, innovatie en groei. Laten we dus niet bang zijn om onze kennis af en toe opzij te zetten en het niet weten te omarmen, terwijl we tegelijkertijd ook ruimte laten voor verschillende benaderingen en overtuigingen.